+385 (051) 691 840
info@tempusmedia.hr

BACKLINKOVI - ŠTO SU, I ŠTO PREDSTAVLJAJU?

backlinkovi backlinks

BACKLINKOVI – ŠTO SU, I ŠTO PREDSTAVLJAJU?

Backlinkovi – najjednostavnije možemo objasniti da su to veze koje s jedne web stranice vode na drugu web stranicu. Generiranjem visokokvalitetnih backlinkova glavna je stavka svake SEO strategije jer upravo oni imaju veliki utjecaj na pozicioniranje web stranice na tražilicama.

Google i druge glavne tražilice gledaju na Backlinkove kao na “glasove” određene stranice. Web stranice s velikim brojem Backlinkova obično imaju visoku organsku ocjenu na tražilicama.

Zašto su Backlinkovi važni?

Backlinkovi koji vode na vašu web stranicu signal su tražilicama da je vaš sadržaj relevantan. Ako se mnoge web- stranice povezuju na istu web stranicu putem backlinkova, tražilice zaključuju da je sadržaj vrijedan povezivanja, a samim tim i vrijedan prikazivanja na SERP (search engine results page).

Backlinkovi utječu na relevantnost ali i popularnost web stranice, što više kvalitetnih Backlinkova kreirate za vašu web stranicu ili za stranicu vašeg klijenta, šanse su veće da ćete se naći u samom vrhu pri pretraživanju određene fraze na Google-u ili nekim drugim tražilicama.

Više je razloga zašto su Backlinkovi od velike važnosti. Backlinkovi pomažu u poboljšanju rangiranja kod organskog pretraživanja. Sljedeća važna stvar, backlinkovi pomažu google-u kod indeksiranja stranica, poznato je da google daje prednost web stranicama koje imaju pristojan i kvalitetan broj backlinkova. Zato je vrlo važno da se posvetite prikupljanju što više organskih linkova.

Dakle, što više backlinkova imate, vaša pozicija web stranice biti će viša kod Google-a i ostalih tražilica.

Korištenje backlinkova u algoritmu tražilice nije ništa novo. U stvari, backlinkovi činili su temelj Googleovog izvornog algoritma (poznatog kao “PageRank“).

Iako je Google od tada do danas izvršio tisuće promjena u svom algoritmu, backlinkovi ostali su ključne stavke za rangiranje.

Na primjer, istraživanja su pokazala kako su backlinkovi ostali jedna od glavnih stavki kod Google rangiranja. A i sam google je potvrdio kako su Backlinkovi jedan ot tri najvažnija faktora rangiranja na tražilicama.

Kako izgraditi dobre backlinkove?

Prilikom stvaranja Backlinkova, trebate se pridržavati određenih kriterija, a najvažniji od svih je relevantnost.

Stvarajte backlinkove putem komentara

Komentari su vrlo jak alat za stvaranje backlinkova. Ako znate kako na što efektniji način podijeliti svoje znanje s drugima putem komentara,možete ostvariti dobre rezultate.

Kreirajte kvalitetan sadržaj na Vašem blogu

Najbolji način za stvaranje kvalitetnih backlinkova je upravo pisanje kvalitetnih članaka na vašem blogu. Ukoliko objavljujete zanimljive i relevantne članke s vremenom će vaša web stranica privlačiti sve veći broj ljudi, i isto tako dijeliti upravo sadržaj sa vaše web stranice.

Gostujući članci

Među najučinkovitijim link building metodama su gostujući članci. Kada se članak napiše i objavi, ostvaruje se pravo na povratni link na vašu web stranicu. Ukoliko više različitih web stranica linkaju vašu web stranicu, njena pozicija kod sljedećih pretraživanja znatno će se poboljšati. Koristeći ovu metodu pravilno uz pridržavanje osnovnih SEO pravila i uz korištenje pravih ključnih riječi koje želite rangirati možete postići odličan SEO marketing rezultat.

Ne stvarajte spam sadržaj

Ukoliko niste sigurni da vaš sadržaj daje potreban odgovor, u toj situaciji je bolje ne postavljati link. S vremenom kada ljudi budu pretraživali i tražili određene inforamcije doći će do vaše web stranice i ako sadržaj bude kvalitetan i odgovarajući početi ćete kreirati sve više organskih linkova .

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako kreiranje backlinkova nije jednostavan zadatak, ali kroz kvalitetno odrađenu SEO strategiju i stvaranjem zanimljivog  sadržaja na  web stranici backlinkovi daju iznimne rezultate i čine vašu stranicu traženom u online svijetu!