+385 (051) 691 840
info@tempusmedia.hr

SSL PROTOKOL & SSL CERTIFIKATI

ssl protokol & ssl certifikati

SSL PROTOKOL & SSL CERTIFIKATI

SSL – Secure Sockets Layers – je prijenosni protokol, odnosno ‘’šifriranje’’ teksta u kod koji omogućuje sigurnu komunikaciju kroz računalne mreže. Kod slanja povjerljivih podataka ili korištenja internet plaćanja kod webshop-a, SSL je ono što štiti Vaše podatke. Da pojednostavimo, SSL štiti Vašu stranicu od potencijalne krađe podataka. Pri svakom unošenju osobnih ili povjerljivih podataka, SSL protokol tekst pretvara u kodove, tako da I u slučaju hakerskog napada na web stranice, Vaši podaci se ne mogu dešifrirati te neće biti iskoristivi.

SSL je nastao 1994. godine, a u ”promet” je pušten tek par godina nakon. Vlasništvo SSL protokola pripisuje se Netscape-u.

Kako prepoznati SSL zaštićenu stranicu?

Adrese web stranica koje su zaštićene SSL-om započinje s https umjesto http, a s lijeve strane URL-a prikazat će se ikonica lokota te tekst ”Secured”.

Kako do SSL certifikata?

SSL certifikate izdaju certifikacije kuće. Certifikacijske kuće utvrđuju ispravnost informacija koje im pošalju pojedinci ili organizacije prilikom traženja SSL certifikata. Najutjecajnije i najbolje rangirane certifikacijske kuće drže se strogih procedura prilikom SSL certificiranja. Symantec, Thawte i GeoTrust te se njihovi certifikati smatraju pouzdanima.

Koje su vrste SSL certifikata?

Neke stranice  implementiraju SSL radi prijenosa I tajnosti povjerljivih podataka, a neke kako bi poboljšali korisnika, omogućili sigurno online plaćanje I dokazali kupcima kako su povjerljiva i legitimna web stranica.

  1. DV (Domain Validation) – Bazna zaštita domene kao I vlasnika iste
  2. OV (organization validation) – SSL certifikat koji će prilikom svake akcije provjeriti I zaštititi podatke o organizaciji
  3. EV (extended validation) – SSL certifikat koji omogućuje maksimalnu zaštitu

Ako Vas zanima više, ili želite osigurati SSL certifikat baš za svoju web stranicu, kontaktirajte nas s povjerenjem.